Hypotheek informatie

Als u een hypotheek afsluit dan komen daar kosten bij kijken. Dit zijn voornamelijk kosten die voortkomen uit het regelen van de financiering van de woning. Dit zijn de volgende kosten: taxatiekosten, bemiddelingskosten, kosten aanvraag Nationale Hypotheek Garantie, notariskosten, royementskosten en eventuele boeterente, bouwrente en grondrente, afsluitprovisie.

Zoals iedereen weet is de rente van de hypotheek aftrekbaar van de belasting. Het bedrag dat u aan rente betaald voor de hypotheek kunt u aftrekken van het belastbaar inkomen. Dit is een maatregel bedoeld om het eigenwoningbezit te bevorderen. Met de belastingaftrek wordt het voor iedereen interessanter om een woning te kopen.

Overwaarde van uw woning

Als u jaren geleden een woning hebt gekocht dan kan het zijn dat uw woning nu meer waard is. Door de waardestijging van uw woning hebt u extra kapitaal opgebouwd. Het extra kapitaal hebt u echter niet meteen in handen maar pas bij de verkoop van de woning. Als u de woning niet verkoopt en de overwaarde niet gebruikt dan kan het zijn dat de overwaarde verdwijnt door een daling van de huizenprijzen. Als u de woning verkoopt en een goedkopere woning neemt of een huurhuis dan maakt u winst op de woning.

Als u de overwaarde opneemt dan zit er een risico aan vast. Wanneer de woningwaarde in de toekomst daalt dan is het mogelijk dat u met een restschuld komt te zitten. Het is niet voor iedereen verstandig om de overwaarde van de woning te gebruiken. Het hangt af van uw persoonlijke situatie of het verstandig is.

U kunt de overwaarde van de woning op meerdere manieren gebruiken. Door de overwaarde kunt u weer opnieuw geld lenen tot de hoogte van de huidige woningwaarde. Dit geld kunt u gebruiken om de woning te verbouwen of voor achterstallig onderhoud. U kunt de overwaarde ook gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning.

Banksparen

Banksparen is het nieuwe alternatieve van de traditionele verzekering. U kunt door middel van banksparen een kapitaal opbouwen aan aanvulling op uw pensioen of voor het aflossen van de hypotheek. Bij banksparen wordt een bedrag op een spaarrekening gestort. Het geld op de spaarrekening komt pas op een bepaalde datum vrij en is tussentijds niet vrij opneembaar. Er wordt met banksparen een belastingvoordeel behaald wat het aantrekkelijk maakt als alternatief voor een verzekering.

Bij banksparen stort u geregeld een bedrag op de spaarrekening waarmee u vermogen opbouwt. Het doel van banksparen is dat u aan het einde van de looptijd van de hypotheek deze kan aflossen met het opgebouwde bedrag. Dit kan ook met een kapitaalverzekering maar daar zitten kosten aan verbonden. Met de onduidelijk kosten verbonden aan verzekeringen kiezen steeds meer mensen voor banksparen in plaats van een verzekering.