Hypotheekrente soorten

Hoeveel rente je moet betalen voor je hypothecaire lening is sterk afhankelijk van de geld markt, maar wordt ook beinvloed door het beleid van de kredietverstrekker. De een vraagt een wat hogere rente dan de ander en het gaat dan vaak om slechts een paar tiende. Echter op 100.000 euro hypotheek kan dat aardig wat kosten schelen. Het is dus absoluut de moeite waard de rentetarieven van de verschillende aanbieders van hypotheken met elkaar te vergelijken. Des te meer je kunt besparen, des te meer geld je overhoudt voor andere zaken. Denk aan maandelijkse lasten als gas, water en licht, maar ook aan boodschappen en een internetverbinding. Je kunt dus door op je hypotheek te besparen wat meer geld uitgeven aan eerder genoemde praktische zaken.

Er bestaat niet een hypotheekrente maar er zijn vele vormen van. U ziet de hypotheekrente vaak voorbij komen in advertenties en overzichten op het internet maar weet u ook over welke soort het dan gaat? Hieronder een overzicht van de soorten hypotheekrente.

Nominale rente

De nominale rente is de rente die u tegenkomt in advertenties en overzichten. Als u deze rente berekend over de hypotheeksom dat weet u wat u aan rente moet betalen.

Effectieve rente

De effectieve rente is het meest geschikt om te vergelijken. Het is tegenwoordig verplicht voor hypotheekaanbieders om deze rente te vermelden zoals gesteld in de “Gedragscode Hypothecaire Financieringen”. Deze rente is hoger dan de nominale rente aangezien het ook rekening houdt met provisie en dergelijke.

Dagrente

Wanneer u de hypotheekakte tekent bij de notaris kan het zijn dat de rente lager is. Dit is de dagrente. U kunt deze rente gebruiken als deze lager is dan de rente in de offerte. U betaald echter nooit meer dan de rente in de offerte.

Offerterente

De offerterente staat vermeld in de offerte die u krijgt aangeboden. Als de rente omhoog gaat tussen de offerte en het tekenen dan wordt dit niet meegenomen.

Dalrente

Bij de dalrente betaalt u altijd de laagste rente in de periode tussen de hypotheekofferte en het ondertekenen. Zo bent u het meest voordelig uit.

vergelijk hypotheekrentes