Hypotheek oversluiten

Als u denkt dat het goedkoper is om de hypotheek over te sluiten dan moet u het eerst laten berekenen door een adviseur. Deze kan dan exact voor u uitrekenen of het voordelig is om de hypotheek over te sluiten. Als de rente op het moment van oversluiten lager is dan de rente die u bij uw bestaande hypotheek hebt dan is het meestal financieel aantrekkelijk om de hypotheek over te sluiten. Het is ook mogelijk dat u bij het afsluiten van de hypotheek een korting hebt gekregen op de rente die verloopt wanneer u opnieuw de rente moet laten vastleggen. Als u de hypotheek oversluit naar een nieuwe geldverstrekker dan is het mogelijk dat u wederom in aanmerking komt voor een rentekorting.

Kosten oversluiten hypotheek

Als u in uw hypotheekovereenkomst kijkt dan ziet u dat het meestal niet mogelijk is om de hypotheek ineens vroegtijdig af te lossen. Het is wel mogelijk maar er zit wel een boete aan vast. U kunt meestal maar een bepaald bedrag per jaar aflossen en niet alles ineens. U kunt in de hypotheekovereenkomst lezen wat de boete is als u alles ineens aflost. Hoe hoog de boete is hangt af van de resterende looptijd en de rentevastperiode. Als u de hypotheek oversluit dan moet u ook rekening houden met de kosten van de notaris en de hypotheekakte.

Wanneer is het verstandig om te oversluiten?

Het oversluiten van een hypotheek is verstandig als u er een financieel voordeel mee behaald. Als het voordeel dat u hebt door het oversluiten ruimschoots opweegt tegen de kosten van het oversluiten dan kunt u veel geld besparen. Let er goed op dat de adviseur ook rekening houdt met de kosten die verbonden zijn bij het oversluiten als deze de berekening maakt of een hypotheek oversluiten verstandig is.